Opiskelu ja opinnot IB-lukiossa

IB-opinnot kestävät kolme vuotta. Opiskelu koostuu valmistavasta vuodesta (pre-IB) ja kahdesta varsinaisesta IB-ohjelman vuodesta (IB1 ja IB2). 

Pre-IB opinnot

Valmistavan pre-IB vuoden aikana opiskelijat harjoittelevat tiiviisti englannin kieltä ja tutustuvat IB-ohjelman työskentelytapoihin. Valmistavan vuoden opinnot ovat lähes samanlaiset kuin suomalaisessa kansallisessa lukiossa. Opintoihin sisältyy kuitenkin IB-vaatimuksiin, CAS-ohjelmaan ja TOK-kokonaisuuteen perehdyttämistä. Suurin osa opintojaksoista opetataan englanniksi, jotta opiskelijat omaksuvat IB-aineiden sanastoa ja terminologiaa. Lisäksi opiskelijat valitsevat 6–8 opintojaksoa kansallisen lukion tarjottimesta esim. B3-kielet, uskonto, terveystieto, kuvaamataito, musiikki, liikunta jne.

Jos opiskelija ei halua jatkaa tutkinto-ohjelman opintoja, hänellä on riittävästi kursseja, jotta hän voi jatkaa opintojaan kansallisessa lukiossa.

Aine

Opintojakso

Äidinkieli

1, 2, 3

Suomi alkeet

1, 2, 3

Englanti

1, 2, 3, 4, 5

Ruotsi

1, 2, 3

Taloustieto

1

Historia

1

Psykologia

1

Biologia

1

Kemia

1

Fysiikka

1

Matematiikka

1, 2, 3, 4, 5

Filosofia

1

Oppilaan ohjaus ja IB-taidot

1+1

 

Diplomi-ohjelman opinnot (IB1 ja IB 2)

Pre-vuoden keväällä opiskelijat valitsevat ne aineet koulun IB-kurssitarjottimesta, joita he haluavat opinnoissaan opiskella. Tavallisesti opiskelija valitsee kuusi ainetta, joista kolme HL-tasolla (240 tuntia opetusta kahden vuoden aikana) ja kolme SL-tasolla (150 tuntia kahden vuoden aikana). Lisäksi opiskelijat osallistuvat CAS-ohjelmaan (Creativity, Activity, Service), suorittavat TOK-kurssin (Theory of Knowledge) ja kirjoittavat Extended Essayn. Opiskelijan täytyy valita vähintään yksi aine jokaisesta aineryhmästä:

Ryhmä 1

A-kieli

Suomi A: Kirjallisuus HL/SL

 

 

Englanti A: Kieli ja kirjallisuus HL/SL (vain LPR)

 

 

Itsenäisesti opiskeltava A-kieli (esim. venäjä, espanja)

Ryhmä 2

B-kieli

Englanti B HL/ SL (vain Imatra)

 

 

Suomi B HL/SL (vain LPR)

 

Alkeista alkava kieli

Espanja SL

Ryhmä 3

Yhteiskunnaliset aineet

Taloustiede HL/SL

 

 

Historia HL/SL

 

 

Psykologia HL/SL

Ryhmä 4

Kokeelliset aineet

Biologia HL/SL

 

 

Kemia HL/SL

 

 

Fysiikka HL/SL

Ryhmä 5

Matematiikka

Applications and Interpretation SL (lyhyempi matematiikka)

 

 

Analysis and Approaches HL/SL (pitkä matematiikka)

Kansallisen lukion opintojaksot

Kaikki opintojaksot (kurssitarjotin) löytyvät sekä Imatran että Lappeenrannan Wilmasta. Opiskelijat valitsevat IB-opintojaksot ja mahdolliset kansallisen lukion opintojaksot molemmissa Wilmoissa. Opiskelijoiden on valittava ensisijaisesti IB-opintoja, koska ne opetetaan vain kerran vuodessa. Opiskelija ei voi valita sellaisia kansallisen lukion opintojaksoja, jotka ovat päällekkäin IB-opintojen kanssa.

Opiskeltavien aineiden kuvaukset

Äidinkieli

IB-äidinkielen tunneilla keskustellaan, väitellään ja pidetään puheenvuoroja; siellä totutaan ajattelemaan ihan itse ja kriittisesti. Kirjallisuuteen perehdytään ja samalla hankitaan kansainvälistyvässä maailmassa tarvittavaa yleissivistystä. Samalla tutustutaan vieraisiin kulttuureihin ja mennään suomalaisen kulttuurin ytimeen. IB-äidinkielen tunneilla opitaan myös hyväksi kirjoittajaksi ja varmaksi esiintyjäksi . Pienessä ja tutussa ryhmässä kaikilla on mahdollisuus osallistua ja oppia tekemällä.

Englanti A Language and Literature

English A Language and Literature-kurssilla opiskellaan sekä kieltä että kirjallisuutta. Tunneilla tutustutaan erityylisiin, eri aikakausilta ja kirjallisuuslajeista oleviin teksteihin. Opiskelijat oppivat analysoimaan kriittisesti monenlaisia tekstejä ja ymmärtämään, miten kieli, kulttuuri ja konteksti punoutuvat yhteen teksteissä. Opiskelijat oppivat myös käyttämään kieltä monipuolisesti sekä kirjallisesti että suullisesti.

B-englanti

B-englannin kurssit tarjoavat mahdollisuuden oppia käyttämään kieltä tarkasti, sujuvasti ja tehokkaasti erilaisissa tilanteissa. Oppitunneilla käytämme vaihtelevia ja monipuolisia materiaaleja oppilaskeskeisin työtavoin. Tutustumme mm. englanninkieliseen maailmaan, eri kulttuureihin, perinteisiin, vapaa-aikaan, sosiaalisiin suhteisiin ja globaaleihin kysymyksiin esimerkiksi eri tiedotusvälineiden ja kirjallisuuden avulla.

Spanish ab initio

Spanish ab initio -kurssit on tarkoitettu vasta-alkajille, jotka eivät aikaisemmin ole opiskelleet espanjaa. Tavoitteena on oppia espanjan kielen perusrakenteet ja tutustua espanjankieliseen kulttuuriin. Tärkeänä tavoitteena opetuksessa on alusta lähtien painottaa suullista kielitaitoa. Ab initio -espanjan suoritettuaan opiskelija osaa kommunikoida luontevasti erilaisissa tilanteissa sekä suullisesti että kirjallisesti. Hän saa hyvät edellytykset jatkaa espanjan opiskelua myöhemmin itsenäisesti.

Biologia

Biologian opetuksen lähtökohtana on antaa oppilaille mahdollisuus luonnontieteellisen maailmankuvan rakentamiseen, johon liittyy tieto omasta kehosta ja planeetallamme vaikuttavista elollisista ilmiöistä. Opinnot sisältävät perustiedot ihmisen fysiologiasta, perinnöllisyystieteestä ja solujen toiminnasta. Suurempia teoreettisia kokonaisuuksia ovat evoluutioteorian ja ekologian toiminnalliset perusteet. Opetus koostuu oppituntien lisäksi kenttätöistä, laboroinneista ja vierailuista. Verrattuna normaalin lukion työtapoihin, IB-lukion biologian oppitunnit ovat askeleen lähempänä korkeakoulujen opetusta, jotta oppilaat saisivat paremmat valmiudet jatko-opintoihin, esimerkiksi terveydenhuollon alalle.

Historia

George Santayana on joskus sanonut: ”Ihmiset, jotka eivät opiskele historiaa, ovat kirottuja toistamaan sitä.” IB-historian kursseilla emme pelkästään opiskele historiaa, vaan analysoimme tapahtumien syitä ja seurauksia, opimme kriittisesti arvioimaan erilaisia lähteitä ja tutustumme niin maailmaa muuttaneisiin tapahtumiin ja sotiin kuin pähkähulluihin diktaattoreihinkin. IB-lukiossa historiasta kiinnostuneella on mahdollisuus opiskella kattavasti ja yksityiskohtaisesti laajojakin aihealueita.

Taloustiede

Öljy loppuu, vedestä on pulaa, ihmiset nääntyvät nälkään ja maailmassa on yhä enemmän miljardöörejä. Resurssien määrä maapallolla on rajallinen. Mitä niillä pitäisi tehdä, miten ne käytetään tehokkaasti ja kuka niukat resurssit saa? Muun muassa näihin kysymyksiin taloustiede pyrkii vastaamaan. IB-economics kertoo kansantaloustieteen perusteet ja antaa vahvan etulyöntiaseman jatko-opintoihin pyrkiville. Näitä asioita ei lukion peruskursseilla kerrota!

Matematiikka

Matematiikkaa tarvitsevat niin taiteilijat perspektiivejä miettiessään kuin luonnontieteilijät tutkimuksia tehdessään. IB-matematiikan neljästä vaihtoehdosta löytyy varmasti sopiva taso kaikille opiskelijoille. Valintaan vaikuttavat omat kyvyt ja kiinnostus sekä jatko-opintosuunnitelmat.

Teoreettisempi matematiikka tarjoaa loistavat tiedot ja taidot jatko-opintoja, kuten fysiikkaa, matematiikkaa ja tekniikkaa, varten. Matematiikasta kiinnostuneille tämä kurssi tarjoaa paljon uutta ja syvempää matematiikan osaamista. Sovelletumman matematiikan kurssi puolestaan tarjoaa hyvät valmiudet esimerkiksi kemian, psykologian ja taloustieteiden opiskeluun.

Fysiikka

Oletko kiinnostunut ympäröivästä maailmasta ja sen ilmiöistä? Miksi kylmä limsapullo hikoilee helteellä tai miten kännykkä toimii? Näihin ja moniin muihin mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin vastataan fysiikan tunneilla.

Tule opiskelemaan fysiikkaa IB-lukioon. Meillä ilmiöiden tutkiminen ja kokeiden tekeminen itse ovat keskeinen osa opiskelua. Ne tuovat vaihtelua ja tekevät opiskelusta mielenkiintoisempaa tavallisen lukion fysiikan opiskeluun verrattuna. Fysiikan opiskelu lukiossa on myös perusedellytys, jos haluaa fyysikoksi, insinööriksi tai vaikkapa lääkäriksi. Fysiikan kurssien menestyksekäs suorittaminen vaatii vain kohtuullisia pohjatietoja fysiikasta ja matematiikasta, sillä hyvä opiskelumotivaatio ja pohjaton uteliaisuus ovat tärkeimmät eväät fysiikan opinnoissa.

Kemia

Kemian opinnot antavat hyvät perustiedot mm. luonnontieteen, tekniikan, hoitotyön ja elintarvikealan jatko-opintoihin. IB-linjan kemian opintoihin kuuluu olennaisena osana laboratoriotyöskentely, ja viikossa onkin keskimäärin yksi laboratoriotunti. Tutustumiskäynnit yliopistoon sekä alan yrityksiin ja virastoihin ovat myös osa opetusta.

Psykologia

Psykologia sopii oppiaineeksi niille, jotka ovat kiinnostuneet ihmisistä – itsestään ja toisista. Psykologiassa tutkitaan ihmisen käyttäytymistä ja mielen toimintaa tieteellisesti. Psykologiaa tarvitaan nykyään kaikilla elämän aloilla, ammateissa ja omassa elämässä. IB-lukion psykologian opinnoissa kysytään esimerkiksi seuraavanlaisia kysymyksiä: Miten masennuslääke vaikuttaa aivojen toimintaan? Voiko todistajanlausuntoihin luottaa? Miksi ihmiset liittyvät kultteihin?

TOK (Theory of Knowledge)

TOK (Theory of Knowledge) harjaannuttaa kriittistä ajattelua ja keskustelutaitoja. Tunneilla tarkastellaan tietoa, tietämistä ja tiedon kyseenalaistamista tietävän henkilön (knower), tietämisen tapojen (ways of knowing) ja tietämisen alueiden (areas of knowledge) näkökulmista sekä kannustetaan opiskelijoita arvostamaan erilaisia kulttuurillisia näkökulmia. Asioita lähestytään opiskelijoiden omien kokemusten ja näkemysten kautta.

TOK käsittää 100 tuntia opiskelua ja se on jaettu kahdelle IB-vuodelle. 

CAS

Creativity, Action and Service -ohjelma innostaa opiskelijoita luovaan työskentelyy, liikuntaan ja yhteisölliseen toiminaa. CAS-toiminnassa saat harrastaa oman mielenkiinnon mukaan luovuutta, liikuntaa ja palvelutoimintaa. CAS-ohjelma tarjoaa mahdollisuuden kokemusperäiseen oppimiseen ja inhimilliseen kasvuun. Tavoitteena on opiskelijan persoonallisuuden kehittyminen ja omien vahvuuksien löytäminen. Toiminnassa voit hyödyntää tuttuja harrastuksia tai kokeilla jotakin aivan uutta. CAS-ohjelma suoritetaan normaalin koulutyön ulkopuolella ja siihen tulee varata noin 3 tuntia viikossa. Ohjelmaa organisoi ja valvoo CAS-ohjaaja.

Extended Essay (EE)

Extended Essay (EE) on 4 000 sanan itse suunniteltu ja toteutettu tutkielma jostakin IB-aineesta. Tehtävän tavoitteena on tutustuttaa opiskelijat tutkimuksen tekemiseen ja työn tulosten raportointiin. Opiskelija voi valita vapaasti aiheen ja aineen. Kyseisen aineen opettaja ohjaa kirjoittamista. Tavallisesti kaikissa kokeellisissa ja yhteiskuntatieteissä arvostetaan tieteellisiä kokeita tai tiedonkeruuta: esimerkiksi kemiassa on tehtävä kemiallisia kokeita ja historiassa haastatteluja. EE:stä saadulla arvosanalla voi ansaita ”bonuspisteitä” diplomiin.